Angst er ligesom stress en naturlig menneskelig overlevelsesmekanisme, som optræder, når vi udsættes for pludselige faretruende situationer. Det kan være konkrete situationer eller forestillinger. Angsten forsvinder ofte igen, når vi ikke længere føler os truet. For nogle mennesker er angst dog en del af deres hverdag bliver dermed til sygdom. Der findes behandling mod angst. Kognitiv terapi har dokumenteret god effekt på stress.
Nogen mennesker oplever at få angst ifm stress. Det er gerne et udtryk for, at kroppen er overbelastet og at den stressedes evne til at overskue situationer er væsentlig nedsat og derfor ses angst feks i forbindelse med indkøb, sociale sammenkomster, egne eller andres forventninger, frygt for fremtiden osv. Langt de fleste mennesker oplever, at angsten forsvinder igen. For mange, der oplever angst ifm stress, fortæller de, at angsten kom “ud af det blå”. Der er stor forskel på i hvilken forbindelse angsten optræder, samt hvordan den optræder.
Forskellige former for angst:
Agorafobi: Angst for at forlade hjemmet alene, tage bus eller tog, menneskemængder (ofte samtidigt med panikangst)
Panikangst: Anfald af angst, hvor man er angst for angsten
Socialfobi: Angst for samvær med andre eller for egen præstation og for tegn på angst (rødmen, svedtendens, rysten etc.)
Generaliseret angst: Vedvarende overdreven bekymring og nervøsitet som ofte ledsages at fysisk spændingstilstand
Symptomer på angst:
- Hjertebanken
- Sveden
- Rysten
- Mundtørhed
- Svimmelhed
- Åndedrætsbesvær
- Kvælningsfornemmelse
- Frygt for tab af selvkontrol
- Smerter eller trykken i brystet
- Kvalme eller maveuro
- Uvirkelighedsfølelse
- Dødsangst
- Kuldegysninger eller hedeture
- Sovende eller prikkende fornemmelser