Stress er ret svært at beskrive med få ord. Da stress er et uhyre kompliceret sammenspil af en hel række individuelle psykologiske faktorer (dine tanker, forestillinger, evne og muligheder for at løse den konkrete situation du befinder dig i) og så din krops biokemiske processer, dit nervesystemet, immunsystemet, samt din generelle fysiologiske og helbredsmæssige tilstand.

Definitionen på stress er:

Når du gennem længere tid OPLEVER, at de krav der stilles til dig overstiger de ressourcer, du OPLEVER at have til rådighed.

Stress er et udtryk for, at kroppen reagerer på det pres, den udsættes for. Stress bliver først til sygdom over tid. Til gengæld vil alle mennesker, der over tid udsættes for pres opleve, at deres krop på et tidspunkt siger fra pga overbelastningen. Hvor lang tid det tager før man bliver syg af stress, afhænger af karakteren af presset, muligheden for at restituere i perioden, din evne og mulighed for at håndtere presset og endelig af hvor lang tid man befinder sig i presset. Der findes ingen supermænd og derfor kan ALLE mennesker blive syge af stress, men ikke alle bliver stressede, da ikke alle mennesker befinder sig i situationer, der for dem er stressende.

Stress er individuelt – det den ene bliver stresset af, bliver en anden ikke stresset af. Stress er ikke nødvendigvis det samme som at have travlt – man kan sagtens blive stresset af at være arbejdsløs. Det er i virkelighed meget stressende, fordi du konstant føler dig presset ift den usikkerhed der er i forbindelse med at miste job, den usikre økonomiske situation og usikkerhed om fremtiden osv. Mange bliver dog stressede, fordi de har for travlt og alt for mange gøremål på arbejde, i fritiden eller begge steder. Stress opstår ofte i forbindelse med livskriser: skilsmisse, dødsfald, økonomisk problemer, sygdom i familien osv.

Stress er din krops måde at give udtryk for, at den er overbelastet og trænger til RO. Din krop har helt omprioriteret måden den fungere på, fordi den handler ud fra, at du er i undtagelsestilstand. Derfor får du en lang række stress-relaterede symptomer (se stress-symptomer).

Din krop har i lang tid forsøgt at hjælpe dig ud af undtagelsestilstanden – det pres du befinder dig i – ved at den har overpræsteret. Men på et tidspunkt bliver ALLE mennesker slidte. Og de fleste føler både uro og træthed på samme tid. Jeg plejer at beskrive det som om man har en humlebi inden i kroppen som forhindrer én i, at få den ro og søvn, man har så meget brug for. Mange oplever også: koncentrationsbesvær, søvnbesvær, hukommelsesproblematikker, humørsvingninger, svært ved at overskue ting, manglende lyst til at være sammen med andre osv……..stress påvirker HELE kroppen og påvirker os HELE dagen – også når vi går hjem fra arbejde, har ferie, skal sove, være sammen med vores venner og familie.

Det TAGER TID at komme af med stress – lige som det TAGER TID at blive stresset. Din krop skal restituere og have RO, så dit hoved og krop kan begynde at fungere og respondere almindeligt igen.

 

Synonymer for stress

  • Stresset
  • Presset
  • Overbelastet
  • Travl

Læs mere om Stress