Hvor svært kan det være at leve i nuet?

Har du set traileren til Tv-serien “Tomgang” på Tv2 Zulu med Mick Øgendahl, Rune Klan og Sami Darr, vor de sidder og taler om, hvordan tiden går – ventetiden? De sætter på en sjov måde spørgsmålstegn ved, hvad tid egentlig er for en størrelse!! Hvordan kan tid gå hurtig, være langtrukket eller flyve af sted!? Tiden går jo som tiden går, viserne på uret drejer jo aldrig hurtigere eller langsommere rundt!! Alligevel kan tiden flyve af sted. Det har vi alle prøvet!! Men som Mick Øgendahl gør opmærksom på i trailerne, så er det jo netop ikke tiden, der flyver afsted, det er vores oplevelse af tiden, der ændrer sig: DU FØLER, at tiden flyver af sted, fordi du skal nå noget, hygger dig eller bare lader livet løbe af sted.

Jeg hader at have tidligt fri

Jeg havde engang en skolelærer i stressforløb. Hun fortalte mig under en samtale, at det værste hun vidste, var de dage, hvor hun havde tidligt fri fra arbejde. For så kom hun hjem allerede klokken to og havde lige en time, inden hun skulle hente børnene. Og hvad kan man bruge en time til, udbrød hun!? Man kan ikke nå noget som helst!! Hun forsøgte at nå vasketøjet, forsøgte at nå at støvsuge, at rydde op, men alt blev uoverskueligt, fordi hun havde for lidt tid til at nå det hele!!

Hvad kan man overhovedet bruge en time til?

Tænk lige, hvordan kan man komme dertil, hvor man hader en time?? Hader at have tidlig fri?? Jeg gav hende en opgave: næste gang du har tidligt fri, så sæt dig ud i din have og brug HELE timen på at være sammen med dit smukke æbletræ. Kig på træet og NYD det – HELE timen. Mærk hvordan din time bliver fantastisk lang og du bliver HELT færdig med at NYDE dit æbletræ. (Denne øvelse skal man ikke lave, hvis man er meget stresset, der nøjes man med få minutter) Pointen var selvfølgelig at få min søde skolelærer til at opdage, at der intet er galt med den time hun har. Dét der er galt, er alt det, man forsøges at presse ind i timen!

Lever du i fremtiden?

Du har garanteret prøvet noget, der minder om det!? Faktisk vil jeg tro, at 80 % af de stressede, jeg har i forløb, lever (tidsmæssigt) foran sig selv. Det vil sige, at deres tanker primært beskæftiger sig med opgaver og ting, der ligger ude i fremtiden. Tjek lige dig selv, hvor meget af dagen bruger DU på at tænke på ting, du skal lave om lidt, i morgen, eller til sommer? Der er som udgangspunkt ikke noget galt med at være et skridt foran, hvis du også bare en gang imellem befinder dig (mentalt), dér hvor du faktisk ER – lige her og nu!! Hvis du ikke en gang imellem er bevidst om nuet, så har du en chance for at mærke, hvordan du har det – HER OG NU!! Og det er i princippet, hvad mindfulness handler om: at rette din opmærksomhed mod det du gør, i mens du gør det!! Det stik modsatte af at multitaske! Øvelsen med æbletræet er langt sværere end du kan forestille dig. Prøv – bare et kvarter!! Jeg lover dig, at dine tanker vil flyve alle mulige andre steder hen, end du havde planlagt og du vil have mega svært ved at holde opmærksomheden ved træet.

Se dine børn vokse op – imens de gør det!!

En nemmere opgave, og måske også mere meningsfuld opgave, er at være opmærksom, mens du er sammen med dine børn. Lyt til dem, kig på dem, deltag i det de gør. Lad være med at planlægge aftensmad, tænke på dagen i morgen, eller på diskussionen på arbejdspladsen – bare VÆR sammen med dine børn lige NU OG HER!! Hvor svært kan det være!? Prøv det lige, det er sværere end man tror!! Til gengæld er der BONUS på alle hylder: du ser dine børn vokse op, mens de gør det og du mærker dem, mens de er her, og du vil ikke føle, at de pludselig blev store – du var nemlig med HELE TIDEN!!!! At være i nuet reducerer stress, fordi du bevidsthedsmæssigt mærker dig selv, og fordi du ikke sætter fart på tiden, og dermed føler, at du kommer bagud. Det betyder ikke, at du skal være mindful hele tiden, sådan er vores verden jo slet ikke skruet sammen. Jeg plejer at anbefale at tage pauser, hvor du er mindful – så flyver de heller ikke af sted 🙂

Tanker om tiden er ikke nye. Mit yndlingsdigt om tiden har Piet Hein lavet. Og her siger han egentlig det hele så fint: at leve i nuet, er livets teknik!

 

At leve i nuet er livets teknik –

og alle folk gør deres bedste,

men halvdelen vælger det nu, som gik,

og halvdelen vælger det næste.

 

Og det forrige nu og det kommende nu

blir aldrig i livet presente

og alle folks levetid går sågu

med bare at mindes og vente.

 

For det nu, som er gået, er altid forbi,

og det næste blir aldrig det rette.

Næ, sørg for, at nuet, du lever i,

engang for altid er dette.

Piet Hein

 

Læs mere om mindfulness her